Aito konesaumakatto, mistä sen tunnistaa?

Miten asiakas erottaa konesaumakattoa matkivan lukkosaumapeltikaton oikeasta aidosta käsintehdystä konesaumakatosta? Nyt on taas oikea aika muistuttaa näiden tuotteiden eroista kattoremonttien tilaamisen tullessa kevään myötä ajankohtaisemmaksi.

On valitettavaa, että kestävä ja aito konesaumakatto on saanut muutamia jäljittelijöitä rinnalleen ja usein tämä sekoittaa asiakkaiden ajatuksia kattoremonttia suunniteltaessa. Esimerkiksi juuri lukkosaumakatto näyttää melko samanlaiselta äkkiseltään katsottuna, mutt siinä pellit vain polkaistaan paikoilleen, ja ne lukkiutuvat toisiinsa yksinkertaisilla saumoilla. Konesaumatuissa rivipelleissä taas on aina kaksinkertaiset saumat eikä pellin läpi tehdä reikiä.

On surullista, että asiaan perehtymättömille asiakkaille myydään konesaumakattoina nykyään yhä enemmän kattoja, joilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä aidon ja alkuperäisen konesaumakaton kanssa. Juuri nämä em. lukkosaumalla toteutetut sileästä pellistä tehdyt katteet sekoitetaan harmillisen usein aitoon konesaumakattoon. Myymällä ja markkinoimalla näitä katteita asiakkaille konesaumakattoina, jää kattotyöntilaaja usein siihen uskoon, että hän saa aidon perinteikkään konesaumakaton.


Tässä muutamia hyviä vinkkejä siihen, miten erotat lukkosaumakaton ja aidon konesaumakaton toisistaan kun katsot rakennusta:


Onko harjalla peltilista vai ei? - Konesaumakatossa listaa ei tarvita, koska kattopellit liitetään toisiinsa saumaamalla - myös vastakkaisten lappeiden rivipellit harjalla!

Miten läpiviennit on pellitetty? - Konesaumakatossa piippujen ym. läpivientien pellitykset ovat käsinsaumattu katteeseen, kun taas jäljitelmäkatossa peltejä ei saumata katteeseen, vaan pellitykset tulevat katteen päälle.

Miten jiiripellit ja rivipellit on liitetty toisiinsa? - Konesaumakatossa jiiripelti ja rivipellit saumataan toisiinsa kaksinkertaisella saumalla, kun taas jäljitelmäkatossa jiiripelti ja rivipelti vain limitetään päällekkäin, niin että rivipelti on suoraan jiiripellin päällä.

Aidon ja perinteisen konesaumakaton tekeminen vaatii aina ammattitaitoa ja aitoa käsityötä, se on peltisepän tekemä. Perinteitä kunnioittava huolella toteutettu konesaumakattotyö ei tavalliselta kattoasentajalta onnistu. Jos siis toiveissasi on saada taloosi aito konesaumakatto, kannattaa varmistua siitä, että kattotyön tulee suorittamaan aito kokenut peltiseppä.

Sami Wallin, peltiseppä

« Takaisin